lodní suchary 1 ks

Ručně vyráběné lodní suchary trvanlivé

 

Příběh lodních sucharů

Lodní suchary vznikly jako jednoduchý způsob, jak na dlouhých plavbách uchovat jídlo.

Proč vznikly

Na starých lodích byla velká vlhkost a mouka rychle plesnivěla. Když se však mouka opražila, vyčistila se a vydržela mnohem déle. Podobně fungovaly i slinuté suchary – skoro vůbec nepřijímaly vlhkost a byly trvanlivé.

Jak se používaly

Suchary byly praktické a všestranné:

  • jedly se přímo,

  • po rozemletí z nich šla upéct mouka a chléb,

  • sloužily i jako zdroj cukrů pro výrobu kvasu a alkoholu.

Hodnota sucharů

Postupem času byly suchary tak cenné, že se jimi neoficiálně platilo. Aby se zabránilo podvodům, začala jednotlivá loďstva svoje suchary značit cejchem.

Suchary jako symbol

Suchary se staly symbolem přežití. Vojáci v americké občanské válce se s nimi dokonce nechávali fotit.

 

 

Nejstarší dochovaný lodní suchar je uložený v Londýně a je z roku 1784.

 

 

38 Kč
Skladem (>20 ks)

složení - mouka pšeničná, voda, sůl

označení - pečivo trvanlivé

alergen - lepek

 

Vyrábí - Václav Smolík, Rosovice 274

 

Kód Kód: OCT-LOD
Kategorie: od Smolíků

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola